Одбележан патрониот празник на ОУ „Димитар Влахов“ с. Љубојно

Денес по 70- ти пат нашето училиште го одбележуваше патрониот празник.

Програмата се состоеше од два дела:

– спортски дел ( натпревар во фудбал помеѓу учениците од  нашето училиште и учениците од  ОУ „Браќа Миладиновци“- во кој нашите ученици издвојуваа победа од 8:4)

– културно- уметнички дел

За културно уметничкиот дел беа одговорни:

-одделенските наставници – Мери Наумовска, Деса Трајчевска, Весна Зузаровска,  Шпреса Решиди и Наџие Шерифи

– наставничката по македонски јазик и раководител со литературната секција- Маријана Колеска;

– наставничката по англиски јазик и раководител со англиската секција- Дивна Темелковска;

– наставничката по француски јазик  и раководител со секцијата по француски јазик-Славче  Темелковска во соработка со наставничката по француски јазик од  ОУ „Славејко Арсов “- с. Подмочани- Ленче Димшоска ( кои заеднички подготвија рецитал – како дел од проектот за меѓуетничка интеграција);

– наставникот по Музичко  Образование  – Лазор Алабаковски;

Мора да напоменеме дека значајна беше помошта од МВР- Ресен кои ни излегоа во пресрет и не обезбедија со костими ( униформи ) за претставата подготвена од страна на учениците на литературната секција- извадок од драмата  „Терористи“ од Миле Попоски

Наставниците  ја оправдаа одговорноста , како и учениците кои беа вклучени во истата.

Програмата започна традиционално со химната на Р. Македонија која ја изведуваше хорот , па веднаш потоа зеде збор таткото на општината, градоначалникот , господин м-р Ѓоко Стрезовски. Програмата се состоеше од разновидни  точки : песни, ритмички точки, рецитали – драмска изведба на бајката „Пепелашка“ од страна на учениците на англиската секција, извадок од драмата „Терористи “ на  Миле Попоски  итн.

На  наградниот конкурс кој секоја година се распишува  оваа година учениците имаа задача да пишуваат на тема „Училишните клупи раскажуваат“ , а  наградите за   за литературна творба ги добија следните ученици:

– 1 место- песната под шифра  „ Металург“ – Сара Мановска

– 2 место- песната под шифра „Лале“- Катерина Лозановска

– 3 место- песната под шифра „ пролет“- Мартина Василевска

 

Награда за заслуга во ликовниот конкурс доби творбата под шифра „ Робокап“ на  Петар Поповски.

 

 

Следуваат фотографии од подготовките за патрониот празник и од приредбата

подготовка на репертоарот

подготовка на репертоарот и редоследот на точките од програмата со наставничката по македонски јазик

рецитал-на-поемата-македонија-лазо каровски

рецитал за поемата „Македонија“- Лазо Каровски (проба)

проба

извадок од драмата „Терористи“ проба професорката Ели и командирот Димко

драма (проба)

драма (проба) Французите и студентот

драма- проба

полицаецот Ванчо, студентот Жан и Французинот Анри (проба)

974299_722390571117388_1578253919_n

ОУ „Димитар Влахов“ vs ОУ „ Браќа Миладиновци’

10178314_722390554450723_1590013361_n

фудбалски натпревар

10253375_722391457783966_93259152_n

Подготовките се при крај

10253320_722390577784054_2107490380_n

Водителките на програмата

024

Нашита првачиња, нашите колачиња со драмската точка „Фалбаџии“

014

Хорот

019

Обраќање на Градоначалникот на Општина Ресен м-р Ѓоко Стрезовски

 

ПУ с Сливница

Наставничката Весна Зузаровска со учениците учесници

пчелка

пчелка

045

Ученици од ПУ с. Сливница со рецитал „Пчела и дете“

041

Рецитал од членивте на литературната секција – поема „Македонија“ – Лазо Каровски

шминка

шминка( подготовка на Французинот за на сцена)

 

10253310_606727006069124_1553165285_n

Само дел од драмската изведба

078

студентот и полицаецот Ванчо

081

Туристите помешани со терористи

079

студентот и полицаецот Ванчо

10175816_606718169403341_1289051567_o

полицаецот Славе и командирот Димко

10152687_606727419402416_1114687212_n

полицаецот Ванчо , студентот и Французите

 

глумците со наставничката

глумците со наставничката

глумците, наставничката  и припадниците на мвр

глумците, наставничката и припадниците на МВР

 

глумците во претставата

глумците во претставата

 

057

Лошата маќеа и Пепелашка

 

 

 

 

060

Пепелашка , маќеата и сестрите

064

Пепелашка на балот

054

Пепелашка

058

Пепелашка, маќеата , сестрите и нараторите

Пепелашка и добрата Вила

Пепелашка и добрата Вила

Јовано, Јованке

Јовано, Јованке

032

Драмска точка

035

Ученик од ПУ с. Сливница – ја испеа „Македонско девојче “ во придружба на хорот

028

Драмска изведба на текстот „Мразот се топи“ – ученици од 4 одд.

025

Рецитал „Моето училиште“

027

Песничка во изведба на ученици од ПУ с. Наколец

053

Рецитал на ученик од ПУ с. Крани

10177103_10203568784482146_1280877260_o

Рецитаторите од секцијата по француски јазик од ОУ„ Славејко Арсов “ (лево ) и ОУ „Димитар Влахов“ (десно) заедно со наставничките

10156354_10203568784762153_999806428_o

Рецитаторите од секцијата по француски јазик

 

Advertisements
Categories: ДВ | Напишете коментар

Навигација на напис

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: